Αυτισμός, οριοθέτηση, πένθος στην οικογένεια: Πώς βοηθάμε παιδιά και γονείς;
Πώς πενθεί το παιδί; Πώς επηρεάζει ο Αυτισμός παιδιά και γονείς; Πότε και πως βάζουμε όρια στα παιδιά για τη σωστή τους ανάπτυξη;
Αυτή η online ημερίδα θα παρουσιάσει και θα αναλύσει:
1. τους τρόπους με τους οποίους το παιδί διαχειρίζεται μια δυσάρεστη κατάσταση, όπως διαζύγιο, ασθένεια και θάνατο στην οικογένεια
2. την ψυχολογία γονέα και Αυτιστικού παιδιού μέσα από προσωπικές εμπειρίες και βιώματα
3. τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη παιδιών και εφήβων.
Η online ημερίδα θα εστιάσει στην κατανόηση των ψυχολογικών αναγκών των παιδιών κατά τη διάρκεια δύσκολων καταστάσεων όπως ο θάνατος κάποιου αγαπημένου προσώπου, ένα διαζύγιο, ή άλλες στρεσογόνες συνθήκες. Θα παρέχει επίσης στοιχεία για την ψυχολογία των παιδιών με αυτισμό, προσεγγίζοντας βιωματικά τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους. Τέλος, θα αναλυθεί η σημασία της οριοθέτησης στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων και θα δοθούν πρακτικές συμβουλές και στρατηγικές για τη διαχείριση της συμπεριφοράς και την ενίσχυση της αυτορρύθμισης σε δύσκολες καταστάσεις.
Κόστος Συμμετοχής €40 | €30 Φοιτητές
Πρόγραμμα
10:30-11:30 - Κλαίρη Σειραδάκη
- Ψυχολογική Επίδραση της Ασθένειας, του Διαζυγίου και του Θανάτου στα Παιδιά: Το διαζύγιο, η ασθένεια και ο θάνατος μέσα στην οικογένεια, είναι ορισμένα δυσάρεστα γεγονότα, τα οποία παρόλο που μας πονούν, αποτελούν συχνά κομμάτι της καθημερινής μας ζωής που δεν είμαστε σε θέση να τα ελέγξουμε. Τα παιδιά αναγκαστικά, γίνονται κοινωνοί αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων και ζητούν εξηγήσεις. Το ότι μας πονά λοιπόν ένα ζήτημα, δεν θα πρέπει να το καθιστά και απαγορευτικό για συζήτηση...
Άραγε τα παιδιά πενθούν με τον τρόπο που το κάνουν οι ενήλικες; Πόσο τραυματικό είναι ένα διαζύγιο για το παιδί; Τι επιπτώσεις θα έχει μια σημαντική αρρώστια αγαπημένου προσώπου στην εξέλιξη του παιδιού; Πώς ένας ενήλικας μπορεί να στηρίξει ένα παιδί που πενθεί;
Αυτά, είναι μερικά από τα ερωτήματα που μας ταλανίζουν και η ανάγκη είναι μεγάλη να καθησυχάσουμε τα παιδιά με λόγια αληθινά...ακολουθώντας πάντα τον δρόμο της καρδιάς.
11:30-11:45 - Q&A
11:45- 13:00 - Κατερίνα Θέου
- Αυτισμός: Κατανόηση και Υποστήριξη: Παρουσίαση των βασικών αρχών της ψυχολογίας του αυτισμού, των εκφραστικών αναγκών του παιδιού και της αλληλεπίδρασης γονέα-παιδιού.
Οι θεμελιώδεις αρχές της ψυχολογίας του αυτισμού επικεντρώνονται στη βαθιά κατανόηση και διερεύνηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, των προκλήσεων και των δυνατοτήτων των ατόμων που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Δεδομένου ότι ο αυτισμός εκδηλώνεται ως ένα πολυδιάστατο φάσμα, κάθε άτομο μπορεί να παρουσιάζει διαφορετική ένταση και ποικιλία συμπτωμάτων, καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά σύνθετη και μοναδική για τον κάθε άνθρωπο.
Σε αυτή την παρουσίαση θα εξετάσουμε πώς η έλλειψη σταθερής δομής μπορεί να αποσταθεροποιήσει την καθημερινότητα και να δυσκολέψει την επικοινωνία. Αντίθετα, η δημιουργία μιας σταθερής και προβλέψιμης ρουτίνας μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα για την ενίσχυση της αυτοέκφρασης. Η κατανόηση των εκφραστικών αναγκών ενός παιδιού με αυτισμό απαιτεί ευελιξία, αφοσίωση και καινοτόμες προσεγγίσεις, ενώ η επικοινωνία οφείλει να προσαρμόζεται στις μοναδικές του ανάγκες και δυνατότητες.
- Ψυχολογία των Γονέων: Αντιμετώπιση Προκλήσεων και η Επίδρασή τους στην Παιδική Ανάπτυξη
Επιπλέον, θα εμβαθύνουμε στον καθοριστικό ρόλο των γονέων στην ανάπτυξη του παιδιού. Η κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το παιδί τους, τόσο στην κοινωνική αλληλεπίδραση όσο και στην επικοινωνία, είναι ζωτικής σημασίας. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου το παιδί αισθάνεται ασφάλεια και υποστήριξη είναι καθοριστική για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του και της μείωσης του άγχος του.
13:00-13:15 - Q&A
13:15-14:15 - Γεράσιμος Ρούσσος
- Σημασία των Ορίων στην Παιδική Ανάπτυξη: Ανάλυση Τεχνικών Οριοθέτησης - Επιπτώσεις στην Αυτονομία και Αυτορρύθμιση και Στρατηγικές Αντιμετώπισης και Διαχείρισης Προκλήσεων όταν τα Παιδιά Δοκιμάζουν τα Όρια.
Η παρουσίαση εστιάζει στη σημασία των ορίων για την Παιδική και Εφηβική ανάπτυξη, δίνει έμφαση στις τεχνικές οριοθέτησης και στον τρόπο που αυτές συμβάλλουν στην αυτονομία και στην αυτορρύθμιση των παιδιών. Επίσης, διερευνώνται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γονείς, όταν τα παιδιά δοκιμάζουν τα όριά τους. Τέλος, παρουσιάζονται στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των προκλήσεων, ενθαρρύνεται η καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών, με στόχο την ενίσχυση υγιών οικογενειακών σχέσεων και την ανάπτυξη υπεύθυνων και ανεξάρτητων παιδιών.
14:15-14:30 - Q&A
Σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Λόγου, Μαθησιακών & Αναπτυξιακών Δυσκολιών «Ανάπτυξη & Εκπαίδευση»
Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας και μέσω της πλατφόρμας του zoom: https://bit.ly/3YcIM5G